Thursday, December 18, 2008

:: Petua berenti merokok ::

hari ni aku nak share sikit petua untuk berenti merokok.. aku dulu seorang perokok jugak.. sehari aku akan hisap sekotak marlboro light 14 dan sekotak suriya.. kire 2 kotak la.. marlboro light ni best hisap lepas makan or time lepak2.. suriya ni pulak kalau malam tu memang best la hisap.. aku mula menghisap rokok sejak aku di bangku sekolah lagi.. sejak dr tingkatan 3.. tp mase sekolah xpernah la kantoi ngan mak bapak or cikgu aku... cover line baik punye... hahahaha... kalau kantoi kat sekolah abis la aku..

aku berenti hisap rokok disebabkan aku rase mcm membazir jer aku hisap rokok ni.. hari2 kene kuar duit nak beli rokok.. bukan dapat ape pun.. dapat sakit ade la nanti.. ade gak ingat aku berenti sebab aku sakit sebab aku berenti sgt mengejut..hahahaha.. mase tu 1 jan... aku nekad azam tahun br aku nk berenti hisap rokok.. so aku pun berenti la.. mule2 nak berenti memang agak payah.. lagipun sebelum ni aku pernah berenti gak.. tp hanya 6 bln jer la aku berenti.. tp kali ni aku nekad berenti selama-lamanya..

mase mula2 berenti rase nak hisap rokok tu memang kuat lagi.. lebih2 lagi lepas makan.. selalunya aku akan minum air suam mase makan sebab bile minum air suam rase nak hisap rokok lepas makan tu agak kurang kalau nak dibandingkan dgn minum minuman yang bergula... sebab bile minum air suam mulut akan rase tawar...

mase tgh lepak sorang2 ker kalau nak terase hisap rokok tu sile la menyebokan diri anda.. buat la keje ape2.. sampai korang xrase nak hisap rokok... kalau tgh lepak ngan member2 yang hisap rokok lagi la kuat godaannya.. bab ni korang kene bertahan la.. hati kene kuat la beb.. ingat yang korang nak berenti hisap rokok.. kalau x.. memang xtahan la.. aku dulu suke kunyah chewgum time lepak.. tp sekarang xyah dah sebab dah biase.. dah xrase ape2 dah..

setakat ini saja la yang aku share serbe sedikit ngan korang petua utk berenti hisap rokok.. kepada member2 yang hisap rokok tu berenti la.. harga rokok makin lame makin naik.. xkan turun punye.. pernah turun pun seposen jer.. tp tu dh dekat sepuluh tahun yang lepas.. pastu naik mendadak... ok, selamat berjaya..

p/s : aku taip ni sebab aku xleh tido pagi ni.. hahaha...

8 comments:

saizulhafiz said...

petua dan nasihat yg bgs..nasib baik aku xpenah nk teringin isap rokok...isap sisha aku suka.ajis tlg buat!!!!!!!

sitizero said...

wahh...gud2.
=)

LeLs said...

wahh...gud2.
=)

*tiru Tot*

aziz said...

apit -> kang aku buat shisha layan sorang jer lagi..

hid n laila -> thanx...

Faiz said...

Hehe.... berhenti je la kan?

WRV said...

arghh!!!poyo je.....aku ade 1 fact...isap shisha tu lg bhy drp isap rokok...tau x!!! tp btol r...isap rokok ialah suatu pembaziran ye...membazir ni maknenye anda bersahabat dgn syaiton...sbb ape membazir?!! itu yg kite x tahu...haih....nak benti isap okok :(

aziz said...

faiz -> ha kat traffic light tu kalau lampu merah berhenti..

WRV -> sebab isap shisha tu lagi bahaye tu la aku isap.. setakat rokok jer buat aper.. xmencabar langsung..

NaZRaHKu =) said...

wah..bgusnyer ajishe..suke2..sy suke bapak saye benti isap rokok..jg kesihatan keh..

 

blogger templates | Make Money Online